Reklama

Bílý severní nosorožec možná nevymře. Jak je to možné?

Dvůr Králové nad Labem – Když zemřel Súdán, poslední samec severního bílého nosorožce, mělo se všeobecně za to, že tento pozoruhodný druh definitivně vyhynul. Věda je však mocná a v laboratořích se povedlo vytvořit embryo příbuzného nosorožce, a to už je jen krůček k záchraně bílého severního.


Reklama

Po smrti nosorožce Súdána zůstaly na planetě poslední dvě samičky bílého severního nosorožce. Naprostý průlom v záchraně druhu se povedl Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem ve spolupráci s předními vědeckými institucemi.

„Podařilo se v laboratorních podmínkách vytvořit ebryo jižního bílého nosorožce, tedy toho příbuzného, na kterém jsme se to učili, a pak také jedno embryo hybrida-křížence, kdy jsme použili zmražené semeno už dávno mrtvého samce severního nosorožce,” vysvětlil Přemysl Rabas, ředitel královédvorské zoo.

Po úspěšných pokusech je na řadě vytvořit čisté embryo severního nosorožce. V praxi to bude vypadat tak, že se od dvou přeživších samic odeberou vajíčka a ty se pak oplodní spermatem mrtvých samců. „Příjemkyněmi by potom byly samice příbuzného jižního nosorožce a těch můžeme mít několik,” řekl Rabas.

Šance na úspěšný výsledek, stejně jako u jiného umělého oplodnění, je zatím nejistý. Už teď je to ale považováno za fantastický pokrok a velkou naději.

Za zmínku stojí také fakt, že poslední dvě žijící samice, budoucí dárkyně vajíček, se narodily přímo v královédvorské zoo. Nebýt této zahrady, tak je vzácný druh nosorožce už nenávratně jen historickou vzpomínkou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu