Reklama

Povodně na Rychnovsku 1998: Velká voda si vzala šest životů

Rychnovsko – Ty dny tehdy změnily životy tisícům lidí. V létě roku 1998 se přes Rychnovsko prohnaly ničivé povodně, jedny z nejhorších na přelomu tisíciletí. Mohutný déšť v noci z 22. na 23. července zvedl hladily řek Bělá a Dědina až o tři metry a voda zaplavila desítky obcí. Následky byly katastrofální. Domů už se nikdy nevrátilo šest lidí.

Reklama

Během osudné noci ze středy 22. na čtvrtek 23. července napršelo na některých místech na Rychnovsku až 200 mm vody. Jen pro představu, přibližně stejný úhrn srážek zaznamenali meteorologové na Královéhradecku zatím za polovinu roku 2018.

Mohutný příval deště tehdy zvedl hladiny toků Bělá, Dědina a Zlatý potok místy až o tři metry a voda zaplavila třicítku obcí, postižené bylo území na Rychnovsku a Náchodsku o rozloze zhruba 100 kilometrů čtverečních.

Bilance povodní byla tragická, velká voda si přímo vyžádala šest lidských životů. Domů do Prahy se navíc nevrátil jeden z pomáhajících dobrovolníků, který zahynul při dopravní nehodě. 

Nejhůře dopadla obec Kounov, kde zemřeli dva lidé a v části Hluky povodeň zničila deset domů. Živelná pohroma zasáhla celkem 30 tisíc lidí, 2 tisíce osob muselo být ze svých domovů evakuováno. Škody byly po povodních vyčísleny na 2 miliardy korun.

Povodeň na Rychnovsku z pohledu hasičů

Tisíce lidí zastihla povodeň zcela nečekaně ve spánku. První žádosti o pomoc přijalo operační středisko Hasičského záchranného sboru okresu Rychnov nad Kněžnou jednu hodinu po půlnoci 23. července 1998.

Záchranné práce komplikoval hasičům nejen silný proud vody, ale také prudký déšť, bouřky a také fakt, že samotný zásah byl realizován během nočních hodin. Na likvidaci následků povodně se podílelo téměř 2400 osob a 811 kusů techniky. V jeden den zasahovalo na území okresu Rychnov nad Kněžnou současně 534 hasičů ze 136 jednotek požární ochrany, 135 policistů, 114 zdravotníků, 507 příslušníků Armády ČR a 114 příslušníků civilní ochrany.

Taková je bilance ničivé povodně, která se podhůřím Orlických hor prohnala v noci z 22. na 23. července 1998.

Akce „20 let po povodni 1998”

Dvacet let po tragické živelné pohromě se hasiči ohlíží zpět a připomínají si smutné výročí. Prostory stanice HZS Rychnov nad Kněžnou v neděli 29. července od 10 do 16 hodin zaplní technika, která se využívá k záchraně osob, zvířat a majetku při povodních v současné době.

K vidění bude nejen zásahová technika HZS Královéhradeckého kraje, ale také speciální technika záchranného útvaru hasičů, zdravotnické záchranné služby nebo Policie ČR včetně vrtulníku letecké služby PČR.

Z techniky hasičů bude k vidění například obojživelné pásové vozidlo PTS10, moderní traktorbagr na dálkové ovládání nebo několik záchranných člunů. Lidé si také budou moci prohlédnout jedno z nejvýkonnějších čerpadel u HZS ČR, které zasahovalo při povodních nejen v České republice, ale také jinde po Evropě. Dále budou k vidění prostředky používané k zajištění nouzového přežití obyvatel v krizových situacích. Zajímavostí z práce hasičů pak bude praktická ukázka vyprošťování zraněných osob z havarovaného vozidla,“ uvedl velitel stanice HZS Rychnov nad Kněžnou Radovan Bien.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu