Reklama

Koupací sezona je v plném proudu. Těmhle místům se radši vyhněte

východní Čechy – Teplé počasí se letos ohlásilo brzy, a to se podepíše na kvalitě vod v přírodních koupalištích. Jak jsou na tom koupaliště na východě Čech a jak jednoduše můžete sami poznat, zda je voda vhodná ke koupání?


Reklama

Varování, že voda není vhodná ke koupání, je hned několik. Špatným znamením je zápach, uhynulé ryby nebo přítomnost vodního květu. Kvalitu vody můžete zjistit i pomocí jednoduchého amatérského testu.

„Vezmeme nádobu se zúženým hrdlem, napustíme vodou, necháme asi 20 minut stát v klidu na světle, a pokud se nám vytvoří u hladiny takový kroužek jako zelené sekané jehličí, tak půjde o sinice,” řekla Veronika Krejčí, tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje.

Pokud voda zůstane rovnoměrně zakalená nebo se zákal vytvoří u dna, tak není potřeba se bát a koupání ve vodě by mělo být zcela bez potíží.

Na kterých místech není koupání vhodné?

V Královéhradeckém kraji by se měli milovníci vodních hrátek rozhodně vyhnout bývalé koupací oblasti Rozkoš u autocampingu. V Trutnově-Dolce nebo v Oborském rybníku v Jinolicích se po koupání doporučuje sprcha.

Jeden zákaz platí i pro Pardubický kraj. „Kvalita vod v Pardubickém kraji je na dobré úrovni, ve většině oblastí se koupat dá. Jediný zákaz je vydán v okrese Svitavy, koupací oblast Rosnička,” sdělila Jitka Kubešová, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální ve Svitavách.

Hygiena rozebírá kvalitu vod průběžně, a ta se samozřejmě postupem času mění. Zatím jsou na tom koupaliště relativně dobře, v průběhu měsíců se ale dá očekávat zhoršení. Za vším stojí brzký nástup letních teplot.

Seznam míst vhodných ke koupání se dá najít na stránkách krajské hygienické stanice. Koupaliště, která v seznamu nejsou, hygiena nekontroluje a koupání je tu pouze na vlastní nebezpečí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu