Reklama

V Adršpachu po pádu osoby ze skály musel do akce vrtulník

Adršpach – V pátek museli záchranáři poprvé v letošním roce zasahovat v Adršpašsko-teplických skalách u pádu osoby ze skály. Záchranná akce se odehrála v oblasti Dolního Adršpachu, odkud byla zraněná osoba transportována vrtulníkem letecké záchranné služby. 

Reklama

„K pádu osoby ze skály v Adršpašsko-teplických skalách vyjížděly složky integrovaného záchranného systému v pátek 22. 6. před 15. hodinou. Zraněná osoba po pádu se záchranáři komunikovala. Kvůli vysokému porostu a blízkým skalám nachystala posádka vrtulníku padesátimetrový podvěs. V tomto podvěsu byl vysazen hasič, který byl vybaven sítí, do níž se poté postižená osoba uložila,” popsala záchrannou akci mluvčí hasičů Martina Götzová.

Přímo na místě události už byla zraněná osoba připravena ve vakuové matraci k transportu. Za pomoci zasahujících hasičů a záchranářů byla přeložena do sítě a v podvěsu s ní vrtulník přeletěl na blízké parkoviště. Odtud proběhl další přesun do zdravotnického zařízení.

V letošním roce se jedná v Adršpašsko-teplických skalách o první případ záchrany osoby, která spadla ze skály. „Všichni návštěvníci by měli být při pohybu ve skalách maximálně opatrní, a to nejen při lezení, ale i při chůzi. Jen v loňském roce zasahovali hasiči spolu se záchranáři v této lokalitě na Broumovsku u pěti případů. Jednalo se nejen o pády lezců, ale také o zásahy při náhlém zhoršení zdravotního stavu u turistů,” varuje Götzová.

Terén skal je pro jakýkoliv zásah složek IZS velmi složitý. Technika na všechna místa nedojede a hasiči se záchranáři se tak musí k postiženým osobám dostat často po svých. Při závažných případech je na místo povolán vrtulník letecké záchranné služby.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu