Reklama

Nálezce na Rychnovsku objevil bronzový meč starý přes 3 tisíce let

Rychnov nad Kněžnou – Rychnovští archeologové hlásí zcela unikátní nález. Po více než sto letech byl na území okresu Rychnov nad Kněžnou nalezen bronzový meč. Podle archeologů se pravděpodobně jednalo o votivní dar bohům.

Reklama

„Odkrytí tohoto ojedinělého nálezu mi bylo nahlášeno v sobotu ve večerních hodinách. Meč byl předán jen o pár hodin později – v neděli ráno. Náhodný nálezce původně ani netušil, co má v rukou, ale naštěstí se pochlubil svému známému, který je dlouholetým spolupracovníkem muzea a zprostředkoval vše potřebné,“ říká archeoložka rychnovského muzea Martina Beková.

Díky šťastné souhře náhod a poctivosti nálezce se do sbírek rychnovského muzea dostává zachovalý bronzový meč s jazykovitou rukojetí datovaný do mladší doby bronzové. Okolnosti nálezu bylo nutné zajistit až dodatečně, neboť náhodný objevitel nerozpoznal stáří a důležitost předmětu. Z důvodu ochrany lokality nechtějí pracovníci muzea sdělit přesné místo nálezu.

Bronzový meč je zdoben jednoduchou rytou linií obíhající kolem ostří, které je mimochodem stále ostré jako břitva. Při následně provedené revizi místa nalezení a dohledávce s detektorem kovů, byly objeveny nýty, které sloužily k uchycení rukojeti meče z organického materiálu, ale nedaleko také bronzové kopí.

Objev bronzového meče v regionu Rychnova nad Kněžnou je opravdu unikátní. „Obdobný nález byl u nás v okrese učiněn před 130 lety v Lipovce. Tento meč je ale časově mladší, z období starší doby železné. Bohužel u něj neznáme, z důvodu jeho stáří, nálezové okolnosti, které jsou pro archeology stejně důležité jako samotný nález. I tak je tento halštatský meč natolik významným objevem, že je uváděn v archeologickém třídění jako meč typu Lipovka označující podobné nálezy i v rámci Evropy,“ upozorňuje Beková. Meč z Lipovky není uložen ve sbírkách rychnovské muzea, ale v depozitářích Národního muzea v Praze.

A jak je možné nález bronzového meče vysvětlit? „S největší pravděpodobností se jedná o takzvané monodepositum, tedy o ojedinělý předmět uložený do země. Pro mladší dobu bronzovou je ukládání depotů typické. Archeologové je vysvětlují buď jako uložení materiálu na horší časy či oběť bohům. V případě nového objevu meče se jedná s největší pravděpodobností právě o votivní dar neznámému božstvu,“ upřesňuje archeoložka.

Foto: Martina Marxová – Muzeum a galerie Orlických hor

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu