Reklama

Hranice s Polskem oživí 11 rozhleden. Velká Deštná otevře už v říjnu

Královéhradecký kraj – Na území Královéhradeckého kraje se nyní budují čtyři nové rozhledny, ta na nejvyšším vrcholu Orlických hor se otevře již letos v říjnu. Celkem vznikne podél společné hranice 11 rozhleden, v osmi případech půjde o obnovu zaniklých rozhleden nebo využití jiného historického dědictví.

Reklama

„Fyzická realizace je zatím nejdále u rozhledny na Velké Deštné. Stavba nyní roste v sídle stavební firmy, poté bude převezena na místo a postavena na již vybetonovaných základech,” uvádí koordinátor projektu Jaroslav Štefek.

Do konce letošního roku by měl být dokončen ještě most přes Orlici v Neratově. Začátkem příštího roku mají následovat rozhledny v Olešnici v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

„Královéhradecký kraj zajišťuje značení trasy na svém území. Hřebenovka přitom prochází převážně právě po něm. Kraj se dále zavázal zpracovat mapové podklady celého území zapojeného do projektu, tedy i území ostatních krajů a části Dolnoslezského vojvodství,“ říká hejtman Jiří Štěpán.

Celkový rozpočet projektu je přes 3,5 milionu eur, tedy zhruba 90 milionů korun. Z toho 85 procent nákladů pokryje dotace z Operačního programu INTERREG V-A Česká republika-Polsko, dalších pět procent nákladů českých partnerů pokryje dotace ze státního rozpočtu České republiky. 

V rámci programů česko-polské přeshraniční spolupráce již bylo v Královéhradeckém kraji několik rozhleden a vyhlídkových míst postaveno. 

„Jedná se třeba o rozhledny Čáp, Na Signálu a Žernov v Kladském pomezí nebo Eliška u Trutnova,“ připomíná krajský radní Pavel Hečko.

Foto: architekti.in, Královéhradecký kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu