Reklama

ZOO ve Dvoře Králové má po 30 letech koťata lva berberského

Dvůr Králové nad Labem – Safari Park ve Dvoře Králové přivítal do své rodiny dvě mláďata lva berberského. Ta se v této zoologické zahradě narodila poprvé po 30 letech. Mláďata přišla na svět 10. května v podvečerních hodinách. Matkou se po 106 dnech březosti stala dvouletá samice Khalila.

Reklama

„Khalila je prvorodička, což bývá zejména u šelem vždy trochu riziko. Přesto porod proběhl hladce a novopečená máma se začala o koťata hned zkušeně starat,“ popisuje ošetřovatel Radek Hlávka. 

Koťata zatím sají pouze mléko od matky, ale ošetřovatelé pozorují i první náznaky zájmu o maso.

Dva týdny po porodu vážila koťata jen něco kolem dvou a půl kilogramů. Po necelých dvou měsících života už mají třikrát tolik. 

Návštěvníci je zatím mohou spatřit jen ojediněle. „Zatím je do venkovního výběhu pouštíme obden v dopoledních hodinách a postupně je učíme, aby si zvykla na nový režim,“ dodává Hlávka.

Otcem lvíčat ne sedmiletý samec Bart, kterého návštěvníci vídají v safari parku od roku 2014, kdy do Dvora přišel společně s bratrem Napoleonem. Bart je v současné době od samice s mláďaty oddělen. Ošetřovatelé však do budoucna plánují jejich spojení a sestavení rodinné smečky.

„Skupiny lvů bývají ve volné přírodě tvořeny jedním vůdčím samcem a dalšími několika samicemi, které odchovávají koťata. Jakmile mladí samci dospějí, odcházejí ze skupiny a zakládají si vlastní smečky, případně vyženou stávajícího vůdce skupiny,” vysvětluje vedoucí zoolog Jaroslav Hyjánek.

Foto: Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu