Reklama

Neratov na Pardubicku ovládl soutěž malých obcí v třídění odpadu

Hradec Králové – Kde se v roce 2018 třídil odpad nejlépe? Odpovědi nabídla celostátní soutěž obcí v třídění odpadů „O Křišťálovou popelnici 2018“. Jména těch nejlepších odtajnili zástupci Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., která soutěž vyhlašuje, na slavnostním večeru v Hradci Králové během konference Odpady a obce 2019.

Reklama

Stejně jako v minulých letech byla i tentokrát soutěž určena všem obcím ČR zapojeným v systému EKO-KOM a soutěžilo se ve třech velikostních kategoriích. 

Do užšího výběru 15. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici postoupilo 66 nejlepších měst a obcí – pět zástupců z každého kraje a hlavní město Praha. Na slavnostním ceremoniálu v Hradci Králové pak byly oceněny tři nejlepší z každé kategorie. 

Obec Neratov ležící na Pardubicku ovládla kategorii obcí do 500 obyvatel. V kategorii obcí od 501 do 5 000 obyvatel zvítězily Hovorany v Jihomoravském kraji a na první příčku v kategorii nad 5 000 obyvatel vystoupalo město Beroun. 

Zástupci vítězných obcí převzali menší křišťálovou popelničku a šek na 100 tisíc korun jako příspěvek na další zlepšení nakládání s odpady. 

Do středočeského Berouna, města ležícího na soutoku Berounky a Litavky, zamířilo i ocenění pro absolutního vítěze – velká Křišťálová popelnice. A stává se tak další obcí, jejíž jméno je vyryto na této slavné putovní trofeji.  


Jaká jsou hodnotící kritéria?


Každý kraj měl 5 želízek v ohni. Do celostátního užšího výběru totiž postoupili automaticky vítězové z krajských soutěží, další dva zástupce z každého kraje nominovali příslušní regionální manažeři společnosti EKO-KOM, vybírat však mohli pouze z obcí, které se umístily v krajské soutěži nejhůře na 5. místě. 

V užším výběru pak o těch nejlepších rozhodovala celá řada kritérií. Hodnotilo se nejen množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou komoditu, hodnotil se také poměr tříděného odpadu a komunálního odpadu, hustota sběrné sítě (včetně pytlového sběru a individuálních nádob), přihlíželo se také k tomu, zda obec sbírá i nápojový karton, bílé sklo a kovy a celkově jaké jsou v obci vytvořené podmínky pro nakládání s odpady.

Obyvatelé ČR třídí stále více odpadů. Města a obce se jim také snaží k tomu poskytnout co nejlepší podmínky. Díky tomu má možnost třídit své odpady 99 % obyvatel ČR a 73 % jich tak pravidelně činí. K dispozici mají po celé ČR už více než 413 000 barevných kontejnerů a menších nádob na tříděný odpad.

Výsledky soutěže O křišťálovou popelnici 2018

  • Absolutní vítěz: Beroun
  • Obce do 500 obyvatel: 1. Neratov, 2. Roudno, 3. Borůvka
  • Obce 501 – 5 000 obyvatel: 1. Hovorany, 2. Lety, 3. Solnice
  • Obce nad 5 001 obyvatel: 1. Beroun, 2. Vimperk, 3. Olomouc

Foto: EURO P.R.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu