Reklama

Paráda! Na Kuksu můžete cestovat časem, postačí mobil

Kuks – Moderní doba už dorazila také do 300 let starého barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku. Návštěvníci zde mohou ode dneška využívat unikátní aplikaci, která je skrze obrazovku mobilního telefonu přenese o několik století zpět v čase. Aplikaci Visit.More nechal vyvinout Královéhradecký kraj.

Reklama

Aplikace v mobilu zobrazuje prostředí barokního areálu v 18. století. Uživateli se tak naskýtá jedinečný pohled do minulosti. Kromě toho aplikace nabídne i odborný výklad a poslouží také při výuce na základních a středních školách.

„Stroj času zatím lidstvo nevynalezlo, přesto jsme dali všem jedinečnou možnost přenést se v čase do doby největší slávy hospitálu,” glosoval novinku hejtman Jiří Štěpán.

Královéhradecký kraj je vůbec prvním krajem České republiky, který projekt památkových prohlídek s využitím rozšířené reality realizuje. Za vývoj aplikace kraj zaplatil jeden milion korun.

„Aplikace nahradí průvodce i tištěné brožury a popíše lidem, co vlastně vidí. To vše v češtině, polštině, angličtině a němčině,“ sdělil radní pro cestovní ruch Pavel Hečko.

Aplikace Visit.More je určena pro všechny majitele chytrých telefonů a dalších zařízení podporujících operační systémy Android (ke stažení zde) a iOS (ke stažení zde).

Kraj plánuje podobným způsobem zatraktivnit také Archeopark Všestary a Braunův Betlém.

Barokní areál v Kuksu nechal na přelomu 20. a 30. let 18. století vystavět František Antonín Špork za účelem péče o přestárlé a práce neschopné muže z okolí. Oblíbeným výletním místem se stal ve 20. století. V současnosti do areálu zavítá na 100 tisíc turistů ročně.

Foto: Královéhradecký kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu