Reklama

Na čtvrtý pokus to klaplo! Oprava tvrze Dobrošov začne v květnu

Dobrošov – Na čtvrtý pokus se Královéhradeckému kraji konečně podařilo sehnat firmu, která opraví pevnost Dobrošov poblíž Náchoda. Předchozí výběrová řízení zhatil nízký zájem a také přesycenost stavebního trhu. Tentokrát už by mělo všechno klapnout.

Reklama

Pevnost Dobrošov opraví sdružení společností Solid Care a Gemec – Union, které uspělo s nabídkovou cenou 61,3 milionu korun bez DPH. Hejtmanství obdrželo celkem tři nabídky, o vítězi rozhodlo na mimořádné schůzi.

„Jakmile dokončíme veškerou administrativu, předpokládáme, že stavební práce začnou koncem května letošního roku a potrvají přibližně dva roky,“ řekl radní Václav Řehoř s tím, že ostatní firmy mají patnáctidenní lhůta pro podání námitek.

Na co nového se mohou návštěvníci i personál do budoucna těšit? „Zatraktivnění pevnosti se dotkne komplexu krytů, podzemních chodeb i sálů s expozicemi. Zrekonstruováno bude i zázemí pro zaměstnance a parkoviště,” nastínila radní Martina Berdychová. 

Kromě rekonstrukce vnitřních prostorů chce kraj vybudovat i návštěvnické centrum. „Pevnost Dobrošov je turisticky velmi vyhledávaná a zázemí pro návštěvníky zde prostě chybí,” dodala.

Královéhradecký kraj hodlá investovat do pevnosti Dobrošov dohromady více jak 94 milionů korun s DPH. Devadesát procent této částky pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), přičemž kraj celou investici předfinancuje.

Nízký zájem i přesycenost trhu

Kraj požádal začátkem letošního roku Centrum pro regionální rozvoj ČR o prodloužení evropské dotace kvůli obavě z nedodržení termínu realizace zakázky. Centrum vyhovělo a prodloužilo termín čerpání dotace z původního termínu 30. listopadu 2020 na 8. prosince 2021.

Výběrových řízení na dodavatele stavebních prací pevnosti se uskutečnily celkem čtyři. Do prvního kola výběrového řízení se nepřihlásila žádná firma. 

V druhém kole pak kraj obdržel pouze jednu nabídku, a to od uchazeče Gardenline s nabídkovou cenou 64,8 milionu korun bez DPH. Firma ale posléze odstoupila kvůli přesycenosti stavebního trhu.

Třetí tendr byl vypsán loňský rok v září. Přihlásila se firma Redomo, která stanovenou částku překročila o více jak 24 milionů korun.

Foto: Pevnost Dobrošov

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu