Reklama

Epidemie spalniček: 46 pacientů od začátku roku, riziko trvá

Královéhradecký kraj – Fakultní nemocnice Hradec Králové přijala od začátku letošního roku do pondělního rána 46 pacientů se spalničkami, 27 z nich se nakazilo během epidemie v trutnovské firmě Siemens. Situací se zabývala Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje.

Reklama

V pondělí ráno zůstávalo v péči fakultní nemocnice šest pacientů. Podle krajských hygieniků ale epidemie ještě nekončí. Dobíhá inkubační doba, po kterou se onemocnění ještě u někoho může projevit.

„Takto nakažlivé onemocnění nemůžeme brát na lehkou váhu. Chtěl bych ale toto cestou apelovat na všechny obyvatele našeho kraje, aby onemocnění nepodceňovali, symptomy spalniček nepovažovali třeba za vyrážku a vyhledali pomoc lékaře co nejdříve,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Na zvýšený výskyt spalniček reagovalo vedení fakultní nemocnice vyšetřením svých zaměstnanců na úroveň protilátek. Vyšetřeno bylo téměř 400 zaměstnanců a ti, kteří protilátky neměli, byli přeočkování.

„Nedá se konkretizovat, která skupina obyvatel je ohrožena nejvíce. Ti, kteří spalničky prodělali, protilátky v drtivé většině mají. Střední generace, která byla očkována jen částečně, v desítkách procent nemá protilátky. Trvanlivost očkování není celoživotní a záleží na nastavení imunitního systému. Mladá generace, která byla nedávno očkována, protilátky má,“ sdělil ředitel hradecké nemocnice Vladimír Palička.

Spalničky jsou akutní vysoce nakažlivé onemocnění s inkubační dobou 8–21 dnů. Onemocnění se přenáší kapénkovou infekcí. V České republice bylo zavedeno povinné očkování proti spalničkám v roce 1969, nejprve jednou dávkou živé atenuované vakcíny, od roku 1975 se očkování provádí dvěma dávkami vakcíny. V tomto období byly očkovány děti po dovršení 12 měsíců života.

Foto: archív

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu