Reklama

Tradice po 400 let: Vamberecká krajka míří mezi kulturní unikáty

Vamberk – Královéhradecký kraj nominuje Tradice krajkářství na Vamberecku k zápisu na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. O zápisu by ministerstvo kultury mělo rozhodnout ještě tento rok. Na Seznam už patří například Vesnické masopustní obchůzky na Hlinecku či Východočeské loutkářství v Hradci Králové a Pardubicích.

Reklama

Tradice krajkářství na Vamberecku je významnou a hlavně nepřerušenou součástí místní lidové tradice od poloviny sedmnáctého století. Je naší povinností zajistit, aby se paličkování nejen uchovalo pro další generace, ale aby se také dál rozvíjelo,” nechala se slyšet Martina Berdychová, krajská náměstkyně pro kulturu a školství.

Kromě zápisu vamberecké krajky na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky pracuje Královéhradecký kraj také na rozšíření výuky paličkování.


PSALI JSME: Náklaďák srazil na přechodu školačku. Letěl pro ni vrtulník


„Vedle Krajkářské školy ve Vamberku by fenomén vamberecké krajky mohl být nově součástí vzdělávání na krajské Střední škole průmyslové, textilní a polygrafické v Červeném Kostelci a na Pedagogické fakultě UHK,“ dodala Berdychová.

Aktuálně ve školním roce 2018–2019 navštěvuje kurzy Krajkářské školy ve Vamberku 49 dětí, 93 dospělých a v letním kurzu dalších 30 žákyň. Krajkářská škola zaměstnává dvě odborné učitelky krajkářství na plný úvazek.

Vamberecká krajka v UNESCO?

V roce 2017 Královéhradecký kraj zapsal Tradici generačního předávání krajkářství na Vamberecku na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje.

„To byl první krok. Nyní chceme vamberecké krajkářství povýšit na seznam platný pro celou republiku. Budeme usilovat, aby se paličkování z Vamberka dostalo i na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

Tradice po 400 let

Město Vamberk a jeho blízké okolí je s historií paličkovaných krajek svázáno téměř čtyři sta let, v jejichž průběhu se stalo centrem krajkářské výroby v Podorlicku.

V roce 1889 vznikla ve Vamberku první česká krajkářská škola, která pomohla udržet a dále rozvíjet vysokou úroveň místní znalosti paličkování a s nepřerušenou tradicí zde působí dodnes.

Z Podorlicka pocházely zakladatelské osobnosti české moderní krajky, například Marie Sedláčková-Serbousková pocházející z Javornice či Emílie Paličková původem z Náchoda. Na jejich tvorbu navázala řada umělců, jejichž díla se stala mezníkem v dějinách užitého umění. Tato díla vznikala právě v rukou vambereckých krajkářek.

Česká krajka slavila úspěch i v celosvětovém měřítku. Krajková tapiserie zvaná Průvod královniček, kterou vytvořila Bohumila Gruškovská, získala zlatou medaili na Světové výstavě v Bruselu v roce 1958. Originál je vystavený v Muzeu krajky Vamberk. Neméně úspěšná byla i účast na EXPO 67 v Montrealu.

Foto: archív/Královéhradecký kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu