Reklama

Zámek v Maršově někdo zapálil úmyslně. Škoda je 5 milionů korun

Horní Maršov – Úmyslné zapálení jako příčina srpnového požáru maršovského zámku, při kterém vznikla škoda asi 5 milionů korun, byla od začátku jedna z nejpravděpodobnějších verzí vyšetřovatelů. Tento závěr potvrdilo nyní i policejní vyšetřování.

Reklama

Požárem byla zcela zničena střešní konstrukce zámku po celém jeho obvodu. Dále plameny poškodily půdní vestavbu a dvě věže zámku. Oheň se podepsal i na části stropů v druhém nadzemním podlaží všech křídel zámku. Přímá škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 5 milionů korun, přičemž se podařilo uchránit hodnoty ve výši 6 milionů korun.


PSALI JSME: Zásah při požáru zámku v Horním Maršově komplikovalo horké počasí

„Požár vznikl na severovýchodní straně zámku, úmyslně byl založený v odlehlejší části, aby se na něj přišlo co nejpozději a vznikla značná škoda. Jeho intenzita byla veliká, rychle postupoval a šířil se po celém obvodu půdního prostoru bývalého zámku. Ve vnitřních prostorách pod ohniskem požáru byl cítit zápach hořlavých kapalin," popsal vyšetřovatel hasičů Libor Halouzka.

Zdolání požáru nebylo pro hasiče vůbec jednoduché, zásah komplikovaly ztížené klimatické podmínky. Venku panovala přes den teplota kolem 35 stupňů, navíc intenzita požáru byla taková, že sálavé teplo působilo až do vzdálenosti 40 metrů od objektu. Jeden hasič musel kvůli vyčerpání vyhledat lékařskou pomoc.

Další překážkou byl členitý půdní prostor, kde se pod zborcenou střešní krytinou nacházela skrytá ohniska. Během hašení požáru docházelo k pádu částí krovů i střešní krytiny.

Požár zámku v Horním Maršově v číslech:

  • 105 zasahujících hasičů (13 profesionálních, 92 dobrovolných)
  • 12 jednotek požární ochrany
  • 12,5 hodiny trvající zásah
  • 232,7 tisíc litrů vody
  • 4 lehká zranění hasičů

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu