Reklama

Podvodníci prodávali šrot nadvakrát. Firmu tahali za nos dva roky

Náchodsko – Královéhradečtí policisté z oddělení hospodářské kriminality vyšetřují rozsáhlý případ podvodu, kdy dva muži ve věku 42 a 47 let prodávali jeden náklad druhotných surovin do dvou sběren najednou. Na vše se přišlo až po dvou letech, když poškozená firma zjistila, že jí chybí okolo 200 tun materiálu.

Reklama

Duo podvodníků se skládalo z jednatele a řidiče firmy, která se na Náchodsku zabývá výkupem a prodejem druhotných surovin. Muži společnými silami způsobili jiné výkupně škodu přesahující částku 1,2 milionu korun.

„Řidič vymyslel, že jeden náklad druhotných surovin může prodat hned dvěma firmám najednou. S plným vozidlem ocelových špon najel na váhu ve výkupně šrotu, část odsypal a nepozorovaně opustil areál,” popsala tisková mluvčí policie Iva Kormošová způsob, jakým se muži nezákonně obohacovali.

Zbylý materiál navezl do další výkupny, která byla opodál, a tam zbytek vysypal, načež se vrátil zpět do první firmy, kde se už jako prázdný zvážil. Z obou firem pak přišly váženky s uhrazenou platbou. „Část, kterou prodal v druhé firmě, byla současně uplatněna k proplacení v té první,” dodala Kormošová.

Řidič zneužíval faktu, že ho zaměstnanci znali a tolik ho nekontrolovali. Podváděl zejména v případech, kdy vezl ocelové špony, které se daly dobře odsypávat a nebyly s ničím namíchané. Jednatel firmy pak řidiči vyplácel podíl, čímž si přišel na téměř 770 tisíc korun.

Na chybějící materiál v poškozené firmě přišla až hloubková kontrola, která zjistila, že během necelých dvou let se ztratilo okolo 200 tun materiálu. Podezření padlo na uvedeného řidiče a zjistilo se, že machinace s nákladem se řidič dopustil ve 34 případech. Oba muži se k činu přiznali a nyní jim hrozní trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu