Reklama

Královéhradecký kraj chce investovat hlavně do nemocnic a silnic

Královéhradecký kraj – Radní Královéhradeckého kraje schválili návrh rozpočtu na rok 2019. Priority mají investice ve zdravotnictví a dopravě. Rozpočet na rok 2019 je navrhován jako schodkový ve výši 337,5 milionů korun. Celkový objem příjmů je navrhován ve výši 4 503 milionů korun, celkový objem výdajů je navrhován ve výši 4 840,5 milionů korun. Návrh nyní musí schválit zastupitelstvo.

Reklama

„Hlavní prioritou rozpočtu jsou investice: výstavba v nemocnicích, spolufinancování projektů dotovaných evropskou unií a v dopravě opravy a výstavba silnic. V důsledku dobré kondice národního hospodářství rostou příjmy kraje z daní, nicméně i pro kraj pracují stovky lidí, a tak čelíme požadavkům na růst provozních výdajů,“ uvedl radní Rudolf Cogan odpovědný za oblast financí.

Byly vytvořeny zdroje pro úhradu sedmé splátky úvěru v objemu 62,5 milionů korun (k úvěru přijatému v roce 2008 v částce 500 milionů korun na rekonstrukci Regiocentra) a do rozpočtu byla zapojena první část nového úvěru ve výši 400 milionů korun (z celkové částky 900,0 milionů korun) na prioritní investiční akci kraje, kterou je Modernizace a dostavba Oblastní nemocnice Náchod.

„Výstavbu dvou nových pavilonů v náchodské nemocnici nejsme schopni financovat bez úvěru. Ten ale budeme čerpat jen na tuto akci a následně ho chceme rychle splácet,“ dodal radní Rudolf Cogan.

Finančně pokryty jsou výdaje na průmyslovou zónu (81,9 milionů korun), Fond rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje ve výši 505,4 milionů korun, výdaje na kofinancování a předfinancování v objemu 276,4 milionů korun, výdaje na údržbu komunikací (462,7 milionů korun), Dotační fond Královéhradeckého kraje je navrhován ve výši 131,5 milionů korun, zahrnuje i výdaje na Program obnovy venkova (v současné době je na tento účel vyčleněna částka 44,5 milionů korun). Na dopravní obslužnost zajišťovanou autobusy půjde 366 milionů korun a na drážní dopravu 389 milionů korun.

Největší část Fondu rozvoje a reprodukce půjde do oprav silnic (150 milionů korun). K nejvýznamnějším akcím dalších oblastí patří výstavba depozitáře jičínského muzea v Robousích za 15 milionů korun, stavební úpravy žacléřského objektu Domova důchodců Lampertice za 10 milionů korun, rekonstrukce hlavní budovy Barevných domků Hajnice za 10 milionů korun, revitalizace ČOV v rychnovské nemocnici za 21 milionů korun, stavební úpravy trutnovské interny v hodnotě 14,2 milionů korun a nákup tří sanitních vozů za 9,6 milionů korun a rekonstrukce elektroinstalace a rozvodů ZTI náchodské stavební školy.

Foto: ilustrační foto/Oblastní nemocnice Náchod

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu