Reklama

Nemocnice znovu získají posily z Ukrajiny. Nadmíru se osvědčily

  • 17. října 2018,
  • 11:17,
  • Trutnov,
  • David Záruba

Královéhradecký kraj – Personál krajských nemocnic na Královéhradecku nově doplní zdravotní sestry z Ukrajiny. Ty nyní absolvují intenzivní jazykový kurz a po vyřízení potřebných dokumentů nastoupí do plné služby. Zdravotnického personálu je v nemocnicích i přesto nedostatek.

Reklama

Nedostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu je celorepublikovým problémem a nevyhýbá se ani Královéhradeckému kraji.

„Začátkem října přijelo do Čech na naše pozvání deset zdravotních sester z Ukrajiny. Jsou to dámy jak s dlouholetou praxí, tak i čerstvé absolventky,” říká Miroslav Procházka, ředitel trutnovské nemocnice a zároveň předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Ten se o nábor personálu pro krajské nemocnice stará.

„Holding zdravotním sestrám zajistil ubytování, stravu a hlavně intenzivní tříměsíční kurz češtiny. Pomůžeme jim také s potřebnými povoleními či nostrifikací diplomu,“ uvádí Procházka s tím, že kurz se koná v trutnovské nemocnici, ale sestry budou rozděleny i do ostatních nemocnic podle potřeby.

Aprobační zkoušky zatím složili všichni

Po skončení kurzu se budoucí zaměstnanci vrátí na Ukrajinu, kde si zařídí pracovní vízum, a poté se vrátí a nastoupí do práce. Následně mají rok na složení tzv. aprobační zkoušky, která je nutným předpokladem výkonu této profese v České republice a skládá se z písemné, ústní i praktické části.

V minulosti už se v krajských nemocnicích osvědčili lékaři z Ukrajiny i fyzioterapeuti z Polska. Do budoucna se v tomto směru plánuje spolupráce i třeba s Běloruskem či Moldávií. „V těchto zemích je zdravotníků více než pracovních míst. Neobáváme se toho, že by nebyli dostatečně odborně připraveni. Aprobační zkoušky zatím všichni složili bezproblémově a v nemocnicích jsme s novými kolegy nadmíru spokojeni,“ podotýká Procházka.

Zahraniční spolupráci vítá také vedení Královéhradeckého kraje. „Naší prioritou je zajistit do nemocnic dostatečný počet kvalitních pracovníků a zajistit tak jejich hladký chod. Bohužel situace je v Čechách nelehká, volných zdravotníků je zde velmi málo. Poohlížíme se proto i v zahraničí po těch, kteří chtějí pracovat mimo svou zemi,” říká náměstek pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

Foto: ilustrační/Nemocnice Trutnov

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu