Reklama

Opravy v jičínských školách: vodovod, nová třída i mlhoviště

  • 30. srpna 2018,
  • 12:00,
  • Jičín,
  • Michaela Valúchová

Jičín – Děti si budou ještě pár dnů užívat prázdniny, ale na školách se po celé léto pracuje. Právě během července a srpna jsou třídy a chodby prázdné, a tak jde o jediné období v roce, kdy lze provést i větší investice bez omezení provozu škol.


Reklama

V Jičíně je pět mateřských, čtyři základní a jedna základní umělecká škola. Větší či menší rekonstrukci se nevyhnula v létě žádná z nich. „Letos je v uvozovkách postižena největší rekonstrukcí Základní škola 17. Listopadu, kde vyměňují hlavní vodovodní řad na chodbě,” říká místostarosta města Petr Hamáček.

„V minulosti jsme měli dvě poměrně závažné havárie vody, takže město bylo natolik vstřícné, že se celý páteřní rozvod vody vymění a položí se nová dlažba,” pochvaluje si ředitel školy Ivan Truhlička.

Opravy na Základní škole 17. listopadu se rozjely doslova na poslední chvíli. „Když se to potrubí rozřezalo a likvidovalo, tak bylo vidět, že už je hodně narušené. I ti instalatéři, kteří pokládali nové potrubí, říkali, že další havárie mohla kdykoliv nastat znovu,” dodává Truhlička. Dílčí součást oprav potrvá na škole až do poloviny září, provoz by ale neměl být omezen. Další škola, která se dočkala významné revitalizace, je ZŠ Poděbradova. Ta si rovnou nadělila novou třídu.

„Přinese nám to možnost vyhovět rodičům prvňáčků, protože jsme měli velký zájem o umístění do první třídy. Jsme rádi, že jsme nemuseli nikoho odmítat, a otevřeme dvě třídy,” těší ředitelku Michaelu Štálovovou. Nová třída vznikla spojením dvou malých místností, v jedné předtím byla jazyková třída, ve druhé kabinet pro poradenství. 

Rekonstruovalo se ale i jinde. Mateřská škola Větrova získala nový herní a vzdělávací prvek – mlhoviště. To bylo instalováno v první polovině srpna a náklady se pohybovaly okolo 300 tisíc korun. A třeba v Mateřské škole J. Š. Kubína probíhá výměna vzduchotechniky.

Do budoucna se plánují i další rekonstrukce, takže funkční zázemí by bylo. K dokonalosti už chybí jen to, aby se děti učily na samé jedničky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu