Reklama

Jičín klade důraz na třídění odpadů. Podívejte se do sběrny!

  • 17. srpna 2018,
  • 15:45,
  • Jičín,
  • Michaela Valúchová

Jičín – Málokdo si dokáže barvitě představit, s čím se musejí potýkat zaměstnanci sběrných dvorů, kteří například dotřiďují plasty. Často mezi nimi najdou předměty, které tam vůbec nepatří. Malou exkurzi do světa odpadů nabízí v reportáži Východočeská televize V1, která natáčela v Jičíně, kde se intenzivně zabývají také tříděním elektroodpadu.


Reklama

V Jičíně se třídí elektroodpad o sto šest. Místní se mohou zapojit do dvou akcí, jednou z nich je projekt Aktivní obec. „Tato soutěž podporuje sběr vysloužilého elektrozařízení. Většina elektrozařízení a baterií totiž končí v komunálním odpadu,” říká Eliška Soldátová z Městského úřadu Jičín s tím, že v soutěži vyhrává obec s nejvyšší hmotností sesbíraného elektroodpadu.

Elektrospotřebiče obsahují nebezpečné látky, a proto je nutné je házet do speciálních červených kontejnerů, kterými putují rovnou k recyklaci. Těch je v Jičíně hned deset. „Jen loni jsme vysbírali 45 tisíc kilogramů,” informuje Soldátová.

Druhou sběrovou akcí je projekt Daruj mobil. I tím mohou občané významně ulevit životnímu prostředí. Jen v České republice je zhruba 8 milionů nepoužívaných mobilních telefonů. „To už je veliká hrozba, kdyby se nám to nedostalo zpátky do toho oběhového hospodářství a skončilo nám to na skládkách,” konstatuje místostarosta Jičína Jan Jiřička.

Mobil mohou jičínští obyvatelé odevzdat hned na třech místech. V budově krajského úřadu na Žižkovském náměstí, na podatelně v ulici 17. listopadu a v informačním centru na zámku. Akce potrvá do konce srpna. Za 100 mobilů dostane město jeden nový. „Ten mobil bychom samozřejmě rádi prostřednictvím charitativní organizace předali vytipované osobě nebo rodině, která si třeba mobil nemůže dovolit,” plánuje Jiřička.

Ani Jičínu se nevyhýbá klasický nešvar, kdy si lidé pletou tříděný odpad s komunálním odpadem. Pracovníci sběrného dvora tak mezi plasty nacházejí například použité pleny, již zmíněné elektro nebo shnilé jídlo.

„S tím odpadem, který nám pošlou, pracují dál lidi a pracují ručně, aby z toho vytřídili to, co je ještě použitelné. Takže bych chtěli lidi poprosit, aby nám do odpadu neházeli to, co tam nepatří,” žádá Tomáš Hrouda, vedoucí sběrného dvora v Jičíně.

Co našli zaměstnanci sběrného dvora mezi plasty, se můžete podívat v reportáži Východočeské televize V1. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu