Reklama

Pas "na počkání" za 6000 korun a další změny kolem dokladů

Ve vydávání cestovních pasů a občanských průkazů nás od července čekají velké změny. Doklad na úřadě nově udělají prakticky na počkání, za 24 hodin ho už budeme mít v ruce, ale pořádně si připlatíme. Novinek ohledně dokladů je více, projít si je můžete v článku!


Reklama

Od prvního července mohou žadatelé využít zrychleného vydávání dokladů, a to buď do 24 hodin, nebo do pěti dnů. Doklad vyhotovený do jednoho dne je ale k vyzvednutí pouze v Praze na ministerstvu vnitra. Služba je navíc zpoplatněna.

„U občanských průkazů je při vyhotovení do 24 hodin správní poplatek 1000 korun, při vyhotovení do pěti pracovních dnů je to 500 korun,” uvedla Ema Dlabajová, vedoucí oddělení občanských průkazů pardubického magistrátu. Osoby mladší 15 let zaplatí při expresní výrobě do druhého dne 500 korun.

Ještě hlouběji do kapsy sáhnou opozdilci, kteří už budou mít sbaleno na dovolenou u moře a vzpomenou si, že nemají cestovní pas. „Vydání do 24 hodin bude stát šest tisíc korun a do pěti pracovních dnů to bude za tři tisíce. Nicméně je potřeba zdůraznit, že to je v podstatě totožný cestovní doklad, to znamená s platností na 10 let,” řekla Dlabajová. Cestovní pas pro dítě mladší 15 let s vyhotovením do dalšího dne vyjde na 2000 korun.

S novinkou se ruší doklady typu „blesk”. Místo nich dostanou žadatelé pouze potvrzení o občanském průkazu, které bude platné jen v kombinaci s cestovním pasem.

Od prvního července budou vydávány občanské průkazy s čipem. Pomocí čtečky karet, kterou si může občan zakoupit přibližně za dvě stě korun, bude moci nahlédnout do svého rejstříku trestů nebo do bodového systému. Každopádně se bude jednat pouze o náhled, nikoliv o klasický výpis.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu