Reklama

Ani jedna vražda. Královéhradecký kraj patří mezi nejbezpečnější!

Královéhradecký kraj – Ředitelství policie v Královéhradeckém kraji zveřejnilo statistiky kriminality za uplynulý rok. V regionu nedošlo ani k jedné dokonané vraždě a celkově počet trestných činů klesá. Zároveň se lehce zvýšila jejich objasněnost. Královéhradecký kraj patří mezi nejbezpečnější regiony v republice.

Reklama

V celém Královéhradeckém kraji nedošlo v roce 2018 k dokonané vraždě, policie eviduje pouze jeden pokus a tři případy přípravy vraždy. Z evidovaných 6723 skutků jich policisté vloni objasnili necelých 67 %. Nejméně trestných činů, konkrétně 708, bylo spácháno na Rychnovsku, na Jičínsku pak 959.

Oproti minulému roku stoupla o téměř dvě procenta objasněnost trestných činů. „Královéhradecký kraj zaujímá v rámci České republiky čtvrtou příčku a řadí se tím pádem mezi nejbezpečnější kraje. Je na místě poděkovat všem policistům i občanským zaměstnancům, kteří se na tom podíleli,“ říká ředitel krajské policie David Fulka.

Poměrně výrazně naopak přibylo přestupků, a to takřka o dvacet procent. Podle policie ale není důvod k panice. Ke skokovému nárůstu významně přispívají bezpečnostní opatření zaměřená na kulturní a sportovní akce v kraji.

„Hlavní příčinou je aktivní vyhledávání těchto přestupkových případů a následně i jejich řešení. Policisté v daleko větší míře využili možnosti řešit zjištěné případy ihned na místě prostřednictvím příkazního řízení bez nutnosti náročné administrativy,” vysvětluje vedoucí odboru cizinecké policie Dimitros Mucudis.

Policie se zaměří na sociální sítě a bezpečnost seniorů

Stále větším problémem je pro policii online prostředí, respektive sociální sítě. „Zaměříme se na odhalování a objasňování trestných činů v oblasti kybernetické kriminality, a to v reakci na nové hrozby virtuálního prostředí a rizik sociálních sítí,“ zdůraznil náměstek ředitele Jiří Karásek.

I v tomto roce se policisté budou v maximální možné míře věnovat odhalování a předcházení trestné činnosti majetkového charakteru páchané na seniorech.

V roce 2018 rozšířilo řady policistů sloužících v kraji 101 nováčků, celkem jich je 1843. Zhruba každým sedmým strážcem zákona je žena. Třetina ze všech sloužících policistů v kraji je u bezpečnostního sboru deset a méně let.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu