Reklama

Podvodník nabízí fiktivní byty. Naletěly mu desítky lidí

Pardubice – Pardubičtí policisté pátrají po pachateli, který vybírá zálohy za neexistující byty. Během pár měsíců si přišel na téměř půl milionu korun a poškozených po celé zemi stále přibývá, momentálně jich policisté evidují 31. V Pardubicích podvodník nabízel fiktivní byt na Třídě Míru.

Reklama

Neznámý pachatel vystupuje pod fiktivním jménem Marian Hrabec a nabízí prostřednictvím různých internetových realitních serverů po celé České republice byty k pronájmu, a to za nápadně výhodných podmínek. Ceny pronájmů bytů jsou vzhledem k lokalitě i vnitřního zařízení podezřelé nízké.

I tak podvodníkovi naletěly desítky lidí a poslaly ne zrovna malé částky jako zálohy, ačkoliv byt nikdy reálně neviděly. Pronajímatel totiž odmítá osobní setkání, protože se údajně nachází v zahraničí, a komunikuje výhradně jen přes e-mail. Pro zvýšení důvěryhodnosti zneužil i jméno společnosti Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé pronájmy.

„V případě zájmu si po této elektronické domluvě od poškozených nechá zaslat na některý z mnoha zahraničních účtů vratnou kauci na byt a jedno měsíční nájemné v celkové výši zhruba 500 eur (12 780 korun),” uvedla tisková mluvčí policie Iveta Skupien.

Policie od dubna loňského roku eviduje 31 podvedených lidí po celé republice s celkovou škodou přibližně půl milionu korun a čísla stále stoupají. Desítky dalších lidí se nenechaly oklamat, přesto podvedených může být mnohem více. Pachateli hrozí za podvod trest odnětí svobody na pět let.

Základní rady při sjednání podnájmu (Policie ČR):

  • V žádném případe neuzavírejte nájemní smlouvu, aniž byste osobně viděli nabízenou nemovitost,
  • pečlivě prověřujte údaje, které Vám pronajímatel poskytne (například prostřednictvím katastru nemovitostí),
  • nejméně rizikový způsob je využít služby prověřených realitních agentur,
  • neposílejte peníze, jestliže máte i sebemenší pochybnosti,
  • buďte maximálně obezřetní a nenechte se oklamat podmínkami, které jsou v porovnání s konkurencí nápadně výhodné.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu