Reklama

Dva roky a 205 milionů. Stavba obchvatu Jičína se pomalu rozjíždí

  • 5. listopadu 2018,
  • 11:00,
  • Jičín,
  • Michaela Valúchová

Jičín – Už brzy se výrazně uleví řidičům, kteří pravidelně jezdí přes Jičín. Co se zdálo jako nereálný sen, se pomalu stává realitou, začala výstavba severovýchodní části obchvatu Jičína. Výstavba přeložky bude stát 205 milionů korun a projet bychom se po ní mohli už v listopadu roku 2020.


Reklama

Nejdůležitější stavba od 90. let, to je přeložka silnice II/286 a nově vznikající severovýchodní část obchvatu Jičína. Přípravy na jeho výstavbu trvaly dlouhých 15 let. Stavba byla oficiálně zahájena 8. října, techniku zde ale uvidíte až na jaře. Před zimou začal dodavatel zatím s přípravnými pracemi.

„Bude připravena realizační dokumentace, proběhne kácení stromů a příprava přeložek inženýrských sítí,” říká Jiří Brandejs, ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Vznikající část obchvatu bude dlouhá 3,5 kilometru. Začne u obce Robousy a východním směrem obejde město Jičín a obec Valdice. Za nimi se pak napojí na stávající silnici 286. Na začátku i na konci obchvatu budou kruhové objezdy. Součástí nové komunikace budou také podchody a dvě protihlukové stěny.

Díky přeložce se Jičín zbaví nadbytečné tranzitní dopravy. „Dvě stě metrů od náměstí projíždí těžká nákladní doprava do kamenolomu v Košťálově, na skládku nebo do Technolenu v Lomnici,” upozorňuje Petr Hamáček, místostarosta Jičína.

Výrazně se tak uleví ulicím Revoluční, Jiráskova, Husova, Hradecká nebo třeba Vrchlického. Výstavba by neměla nijak výrazně omezit stávající dopravu. Pouze na začátku a na konci trasy vzniknou okružní křižovatky a uzavřena bude silnice III. třídy mezi Valdicemi a Studeňany. „Objízdná trasa povede přes Radim a Soběraz,” dodává Brandejs.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu