Reklama

Nová koalice v Hradci: Primátorem bude Hrabálek, Fink do opozice

Hradec Králové – Desátý den po volbách se zástupci stran, které se dostaly dostali do zastupitelstva Hradce Králové, dohodli na nové koalici. Další čtyři roky spolu budou vládnout ANO, ODS a Změna pro Hradec. Uskupení má 19 mandátů, což je minimální možný počet v 37členném zastupitelstvu. Primátorem by měl být Alexandr Hrabálek, kterého nominuje ODS.

Reklama

Pozici nejmocnějšího muže ve městě tak obsadí zástupce strany, která byla ve volbách až na třetím místě. Vítězné ANO s lídryní Monikou Štayrovou se této možnosti dobrovolně vzdalo, aby odblokovalo povolební pat. Primátorské křeslo pravděpodobně obsadí Alexandr Hrabálek, proděkan farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Dříve byl i děkanem.

S ODS a ANO bude vládnout také uskupení Změna pro Hradec. Strany se na společném postupu dohodly v úterý večer při posledním ze série jednání, jejich zástupci také podepsali předkoaliční smlouvu. V následujících dnech se budou ladit detaily. Vzhledem k tomu, že dohromady má nová koalice pouze hraničních 19 mandátů, nebrání se přibrání ještě další strany.

Je tedy takřka jisté, že po osmi letech primátorskou kancelář opustí Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu. HDK bylo ve volbách druhé a také dlouho pomýšlelo na koalici s občanskými demokraty, kteří si ale vybrali pro spolupráci hnutí ANO a Změnu pro Hradec. V opozici budou také Piráti a Koalice pro Hradec.

Foto: koalicehk.kdu.cz 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu