Reklama

Nová koalice v Hradci Králové? Trumfy drží ODS

Hradec Králové – V obou krajských městech na východě Čech se povolební vyjednávání táhnou a zřejmě jen tak neskončí. I v Hradci Králové je vítězné hnutí ANO 2011 odkázáno na to, jak se rozhodnou ostatní strany, především ODS. Ta má nyní velkou šanci na post primátora.

Reklama

Ve hře jsou v Hradci Králové momentálně dvě varianty koalice a ani jedna není z pohledu mandátů supersilná. Kdyby se dohodlo vítězné ANO 2011 s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení, měla by tato koalice 19 hlasů v zastupitelstvu. Zástupci hnutí ANO v čele s Monikou Štayrovou už se nechali slyšet, že nelpí na primátorském křesle a nabídli ho ODS.

Právě občanští demokraté budou muset povolební vyjednávání rozseknout. V záloze totiž mají ještě jednu variantu, která by byla o jeden mandát silnější. O koaliční svazek s nimi stojí Hradecký demokratický klub, Piráti a Koalice pro Hradec. Toto spojení by disponovalo 20 hlasy v 37členném zastupitelstvu.

ODS o návrzích vyjednává a také řeší případného kandidáta na primátora. Křeslo šéfa radnice jí totiž kromě ANO 2011 údajně nabídl také Hradecký demokratický klub se současným primátorem Zdeňkem Finkem. V komunálních volbách vedl Občanskou demokratickou stranu jako lídr Michal Moravec.

Volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO 2011 s 11 mandáty, druhý byl Hradecký demokratický klub se 7 mandáty. ODS a Piráti mají po 5 mandátech. Všechny ostatní strany, tedy KSČM, Koalice pro Hradec i uskupení Změna pro Hradec a Zelení mají po 3 mandátech.

Foto: ilustrační 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu