Reklama

Jak se rodí koalice? Hotovo má Náchod a Svitavy, zádrhel v Hradci

VOLBY NA RADNICI – Po víkendových volbách se naplno rozjela vyjednávání o nových koalicích. V některých městech na východě Čech je už rozhodnuto, jinde jako třeba v Pardubicích či Hradci Králové jsou jednání složitější.


Reklama

Hradec Králové

V největším východočeském městě je situace nejzamotanější. Vítězné ANO s lídryní Monikou Štayrovou přirozeně touží po primátorském postu, ale nebudou to mít lehké. Stejné ambice má totiž stávající primátor Zdeněk Fink, který byl se svým Hradeckým demokratickým klubem (HDK) druhý.

Je jasné, že HDK a ANO spolu vládnout nebudou a možných koaličních partnerů v zastupitelstvu zase tolik není. Třetí Piráti řekli, že s ANO určitě nepůjdou, na druhou stranu nechtějí za primátora Finka. Řešení tak má v rukou čtvrtá ODS. Ta si musí vybrat zda s ANO, nebo s HDK.

Pardubice

O vyjednávání v Pardubicích jsme informovali včera v tomto článku. Vítězné ANO 2011 se stávajícím primátorem Martinem Charvátem se snaží dohodnout s druhou nejsilnější ODS vedenou Karlem Haasem a dalšími třemi stranami. Jednání ale zatím provázejí neshody nad programovými prioritami. Variant na sestavení koalice je více, na svou šanci čekají Piráti nebo Pardubáci společně, kteří preferují na pozici primátora Haase.

Trutnov

Žádné veletoče se nekonaly v Trutnově. Křeslo starosty obhájí Ivan Adamec z vítězné ODS. Do koalice po vzoru předchozích let přibere uskupení Volba pro město a Sdružení pro Trutnov, nově se do vlády dostanou i Piráti.

Náchod

V Náchodě sestavili staronovou koalici poměrně rychle. Starostou zůstane Jan Birke, který se svou ČSSD volby vyhrál. V radniční koalici ho doplní zástupci uskupení STAN a ODS, KDU-ČSL a Patriotů města Náchod.

Rychnov nad Kněžnou

Ani v Rychnově nad Kněžnou si pravděpodobně nebudou muset zvykat na jmého nového starosty. Současný šéf radnice Jan Skořepa totiž volby se svými Nezávislými za Rychnov s přehledem vyhrál a na koalici se dohodl s ODS, Nestraníky a KSČM.

Jičín

Koalice se zatím neupekla v Jičíně, ale vše je údajně na dobré cestě, u kormidla by mělo zůstat stávající vedení. Volby vyhrálo ANO 2011, v jehož čele stojí současný starosta Jan Malý. Toho nyní čekají jednání s TOP 09, Sdružením pro Jičín a Volbou pro město.

Chrudim

Komplikovanější situace je v Chrudimi. Vítězné ANO s lídrem Františkem Pilným bude v nejbližší době jednat se všemi potenciálními partnery. Jako reálné se ukazuje jejich spojení s Piráty. Do vlády by chtělo také SNK-ED se stávajícím starostou Petrem Řezníčkem, které získalo stejně stejně jako ANO šest mandátů. Vystoupit z opozice plánují i Chrudimáci. Jasno by údajně mělo být do konce týdne.

Ústí nad Orlicí

V Ústí nad Orlicí volby jasně vyhrálo vládnoucí Sdružení Oušťáci se stávajícím starostou Petrem Hájkem. V prvním kole jednání přizvali ke stolu zástupce současné koalice, tedy Ústí žije, ODS a KDU-ČSL. Oproti minulému období by tato koalice byla o čtyři zastupitele silnější.

Svitavy

Velmi rychle se zvolení zastupitelé dohodli také ve Svitavách, kde zůstává vše při starém. Starostování si o další čtyři roky prodlouží nedávno oceněný David Šimek (Sdružení pro město Svitavy), „krýt záda” mu jako místostarosta bude Pavel Čížek z ODS. Ještě se jedná o tom, kdo koalici doplní. Ve hře jsou ANO 2011 a ČSSD, naopak do opozice půjde KSČM a pravděpodobně i Piráti.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu