Reklama

Smart projekty by měly být hlavně efektivní. Brzdí je byrokracie

Hradec Králové – Minulý týden se v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje konal Kulatý stůl na téma SMART City. Setkání svedlo dohromady kolem třiceti zástupců z veřejné i soukromé sféry.

Reklama

Kulatý stůl byl obsazený představiteli všech sfér, které se zapojují do dění kolem SMART technologií. Své zástupce vyslal krajský úřad, města, obce, Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje, Univerzita Hradec Králové, Technologické centrum Hradec Králové, Centrum investic, rozvoje a inovací i soukromé firmy.

Každý z účastníků měl možnost představit své dosavadní zkušenosti v oblasti SMART, dokončené projekty či současné plány v dané oblasti. V otevřené debatě se pak myšlenky jednotlivých účastníků prolnuly.

„Rozehrávají se mi určité myšlenky, nejen jak do budoucna pracovat s takovýmto diskuzním fórem, ale i jak potenciálně do budoucna zavádět některé inovativní přístupy,” zhodnotil konferenci Václav Řehoř, radní Královéhradeckého kraje.

Projekty brzdí byrokratizace. Podněty mají přicházet z veřejné správy

Hovořilo se například o tom, že projekty brzdí velká byrokratizace ze strany státu nebo o návrhu, že cesta SMART projektů dnes může vést převážně přes pilotní projekty, na kterých se odzkouší jednotlivé technologie, zjistí funkčnost řešení a jejich návratnost v čase. Důležité také je, aby náměty přicházely především z veřejné správy. Z toho pak mohou vzniknout nové příležitosti jak pro akademickou půdu, tak pro soukromý sektor.

Dle názoru starosty Dvora Králové nad Labem Jana Jarolíma by SMART řešení měly vést zejména k úsporám peněz. Jako příklad uvedl projekt ze svého města, kdy zavedli monitoring úniků vody z vodovodní sítě. Ta je ve městě ve špatném stavu a je potřeba nejprve zjistit, ve kterých místech k únikům dochází.

Progresivnost, rozumnost a efektivnost

Jiří Štěpán z Technologického centra Hradec Králové hovořil mimo jiné o praxi ve firmě Microsoft, která buď poskytne danou technologii, nebo projektantům zadá konkrétní téma, které se má řešit. Se zaváděním SMART technologií pak souvisí i masivní propagace a odměna autorům.

Zásadní diskuze se uskutečnila nad otázkami „Co to vlastně je SMART projekt a jaké aspekty by měl splňovat?”. Ukázalo se, že v každém segmentu se může definice a vnímání lišit, přestože existují základní pilíře, na kterých se všichni shodli. Patří mezi ně například progresivnost, rozumnost a efektivnost jednotlivých projektů.

Opravdu SMART projekty jsou ty, které vedou k udržitelnému rozvoji, úspoře energií a zvyšují kvalitu života našich občanů,” konstatovala Zita Kučerová z Centra investic, rozvoje a inovací.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu