Reklama

Řidiči osobáků vs. MHD. V těchto případech předjíždět nemůžete!

východní Čechy – Řidiči autobusů nejen městské hromadné dopravy nemají lehký život. Komplikují jim ho i řidiči osobních automobilů, kteří jim nedávají přednost při vyjíždění ze zastávky. Někteří jsou neohleduplní, jiní zase nevědí, kdy autobus mohou objet. Reportáž Východočeské televize V1 přináší rozuzlení a také menší test brzdění.


Reklama

Častým nešvarem, kterého se řidiči osobních aut vůči řidičům MHD dopouštějí, je neumožnění vyjetí ze zastávky. Ze zákona mají řidiči povinnost jim bezpečné vyjetí umožnit. Výjimkou je, pokud už se vozem nacházejí na úrovni autobusu, pak by měli situaci zvážit.

„Vyjíždění ze zastávek je problém standardně diskutovaný snad v celé republice. Jak je to legislativně, to je věc další. Prakticky vzato řidiči osobních aut v Hradci Králové jsou ještě slušní,” říká jeden z řidičů Miloš Holeček.

Často nastává situace, že autobus stojí na zastávce a přitom je ve vozovce. Právo ho předjet mají řidiči osobáků jen za určitých okolností. „Pokud tam je plná čára a my ji nepřejedeme, tak můžeme autobus objet,” upozorňuje tiskový mluvčí policie Ondřej Moravčík s tím, že v opačném případě je objíždění zapovězeno.

Autobus nesmí řidiči objet ani v případě, že je osazen značkou poukazující na převoz dětí. „V tomto konkrétním případě má řidič vozidla jedoucím za autobusem povinnost počkat, až autobus opustí zastávku,” dodal Moravčík.

Při předjíždění autobusu v provozu je nutné myslet na to, že 28tunový kolos brzdí přece jenom hůř než osobní auto, a tak není vhodné se řadit těsně před něj.„Jakékoliv prudké nebo nečekané brzdění pramení v to, že může dojít k nějakému zranění,” varuje Petr Weber, vedoucí autoškoly DPMHK.

Na to, co s cestujícím udělá prudké brzdění byť jen při pěti nebo desetikilometrové rychlosti, se můžete podívat v reportáži. Najdete tam také rozdíl v brzdné dráze mezi osobní automobilem a autobusem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu