Reklama

VIDEO: Šelmy byly mimo klec přes dvě hodiny. Jak se dostaly ven?

Klamoš-Štít – V pondělí dopoledne utekly z klece v Bioparku Štít na Chlumecku tři dospělé šelmy, dva tygři a jeden lev. Mimo areál bioparku se zvířata naštěstí nedostala a zhruba po dvou a půl hodinách „na svobodě” je uspali veterináři. Jak šelmy překonaly mříže, nyní vyšetřuje police.

Reklama

Policie hlídala, aby se šelmy nedostaly ven z areálu



Na místě operovalo osm policejních hlídek, zásahová jednotka a také vrtulník. „Vrtulník přistál ve vedlejší vesnici a byl připraven ke vzlétnutí, pokud by zvířata opustila areál,” řekla tisková mluvčí policie Iva Kormošová.

Šelmy poté, co překonaly mříže, ani nejevily velký zájem se dostat pryč ze zoo, a policii tak situaci ulehčily. „Policisté zajišťovali okolí a čekali na příjezd veterinářů. Jelikož jeden veterinář byl ze Dvora Králové nad Labem, druhý z Mělníka a třetí ze Všestar, museli dva vzdálenější doprovázet dopravní policisté, aby se na místo dostali v co nejkratší době,” poznamenala Kormošová.


PSALI JSME: Uprchlé šelmy v Bioparku Štít nakonec uspali veterináři


Veterináři totiž potřebovali uspat všechny tři šelmy najednou, aby nedošlo k panice a případnému ohrožení zúčastněných. Dobrodružství skončilo zhruba po dvou a půl hodinách. „Všechna tři zvířata se podařila uspávacími injekcemi najednou zasáhnout a šelmy postupně usínaly,” popsala zásah tisková mluvčí.

Po prohlédnutí veterináři byla zvířata pomocí plachet přesunuta do klecí. Nejdříve se probudili dva 13letí tygři usurijští a 10letý lev pustinský si pospal o pár minut déle.

Policie nyní vyšetřuje, jak se šelmy dostaly ven z klecí. „Dle prvotní informace od majitele k útěku zvířat mohlo dojít tak, že si sama uvolnila jistící páčku u klece. Na místo byl přivolán kriminalistický technik, který místo ohledal. V současné chvíli prověřujeme, zda došlo k nějakému protiprávnímu jednání,” dodala Kormošová.

Událost vyvolala velký ohlas také na facebooku Východočeské televize

Biopark Štít

Biopark Štít je soukromé chovné zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhynutím, uvádí organizace na svých webových stránkách. V parku návštěvníci najdou šelmy (lvy, tygry, levharty, pumu), primáty (kočkodany, lemury, makaky), ptáky (různé druhy papoušků, zoborožce, ledňáky, holuby) a ostatní zvířata (želvy, koně, drůbež, kozy, kozly atd.) 

Foto: Policie ČR

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu