Reklama

Sejdeme se na infekčním. V hradeckém bistru se otrávilo 60 lidí

Hradec Králové – AKTUALIZOVÁNO! Pořádný frmol mělo během úterý infekční oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové. Sanitky tam začaly ve velkém svážet lidi, kteří pociťovali nevolnost, křeč v břiše, zvraceli a byli dehydrovaní. Další osoby se dostavily do špitálu po vlastní ose. Všichni měli jedno společné, stravovali se v bistru Maxim v centru Hradce Králové.

Reklama

Záchranná služba ošetřila 35 lidí ve věku 15 až 66 let

V důsledku konzumace závadného jídla v jednom z rychlých občerstvení v centru Hradce Králové museli záchranáři ošetřovat více než tři desítky lidí. „První příznaky se objevily již v pondělí u celkem šesti osob. V úterý pak kvůli stejným obtížím tísňovou linku zdravotnických záchranářů kontaktovalo dalších 29 lidí,” řekl tiskový mluvčí záchranky Ivo Novák.

Ve čtyřiadvaceti případech operátoři vyslali na pomoc výjezdové skupiny rychlé zdravotnické pomoci, pětkrát bylo možné situaci vyřešit bez výjezdu záchranné služby. Řada dalších postižených vyhledala lékařské ošetření v nemocnici samostatně, takže nakažených bylo určitě více.

„Nejvíce výjezdů jsme zaznamenali v úterý mezi patnáctou a osmnáctou hodinou. Přestože všechny královéhradecké posádky měly napilno, běžný provoz záchranné služby situace nijak neomezila a celou událost ZZS KHK zvládla bez nutnosti posílení provozu, či jiných mimořádných opatření,” sdělil Novák.

Nemocní ve věku od 15 do 66 let trpěli vesměs akutními zažívacími problémy – výraznou nevolností, křečemi a bolestmi břicha, průjmy a zvracením. Všechny postižené záchranáři po ošetření transportovali do královéhradecké Fakultní nemocnice. Nikdo z nich nebyl v době ošetřování v ohrožení života. 

Policie se případem začala zabývat už v úterý večer. „V současné době zjišťujeme veškeré okolnosti související s postiženými osobami. Dále především zjišťujeme příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou,” řekl Jan Čížkovský z krajského ředitelství policie. „Dle zpráv, které máme k dispozici právě od spolupracujících institucí, bylo k dnešnímu dni ošetřeno takřka 60 osob se zažívacími potížemi,” dodal.

Z jídla v bistru v centru Hradce Králové se otrávily desítky lidí

Vše začalo už v pondělí navečer, kdy nemocnice ošetřila šest pacientů. Během úterka pak sanitky přivezly zhruba dvacet infikovaných, řada dalších dorazila do špitálu po své vlastní ose. Za vším stojí pravděpodobně otrava špatně upečeným masem.

„Celkem jsme ošetřili přes 40 lidí, z toho asi deset už šlo domů. Kromě dvou tří budou do rána propuštěni všichni," řekl pro ČTK lékařský náměstek fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Hygienici na základě upozornění z nemocnice bistro okamžitě uzavřeli a nyní laboratorně testují odebrané vzorky. Podle svědectví přiotrávených zákazníků rychlého občerstvení panuje podezření, že zdrojem problémů mohly být tortilly plněné masem. Provozovna mohla vydat až 60 jídel.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu