Reklama

Nový most ve Svinarech vyroste do konce roku. Pěší využijí lávku

Hradec Králové – Most plukovníka Šrámka, známý také jako svinarský, z roku 1907 definitivně dosloužil. V červnu se na něj vrhnou jeřáby a do konce roku by na jeho místě měla stát zbrusu nová 75 metrů dlouhá stavba. Do té doby se z jednoho břehu na druhý dostanou alespoň pěší a cyklisté.


Reklama

Most přes řeku Orlici je uzavřen od ledna roku 2017. „Od místních jsem slýchal oprávněné nářky o tom, jak se kolem mostu nic neřeší a jak se nezískalo povolení, takže jsem rád, že se po všech martyriích konečně začne stavět,” uvedl Martin Červíček, 1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje (ODS).

Nový most by měl stát do konce roku 2018. „Zatím se zdá, že přes malé zdržení jsme schopní závazek naplnit,” řekl Červíček. „Věřím, že most bude nejen k užitku místních, ale bude zajímavý i z hlediska technických parametrů,” podotkl.

Most plukovníka Šrámka stojí na svém místě už od roku 1907 a spojuje části Svinar, zároveň ho využívají i obyvatelé Malšovy Lhoty a Malšovic. Nová konstrukce bude měřit 75 metrů. „Výstavba je financována z vlastního rozpočtu Královéhradeckého kraje a to za vysoutěženou cenu 78 milionů korun s DPH,“ informoval krajský radní Václav Řehoř (ODS).

Dělníci v minulých dnech překládali inženýrské sítě a nyní musí zprovoznit lávku pro pěší. Chodci i cyklisté v současné době využívají k přesunu z jedné strany na druhou samotný most. Lávka bude sloužit po celou dobu výstavby. 

„Ve chvíli, kdy bude lávka funkční, můžeme přistoupit k bourání současného mostu, a to by mělo být osmého, nebo devátého června,” plánuje Martin Kvirenc, předseda představenstva společnosti Chládek a Tintěra, která se na výstavbě nového mostu podílí.

Milovníci katastrofických filmů a detonací budou možná zklamaní, protože 111 let starý most nepokoří výbuch dynamitu. „Mostní konstrukce se rozřeže na tři kusy a rozebere ji jeřáb,” dodal Kvirenc. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu