Reklama

Řidičů s mobilem v ruce přibývá. Policisté je odhalí až na 800 metrů

Královéhradecký kraj – Během jednoho roku se v Královéhradeckém kraji skoro trojnásobně zvýšil počet řidičů, kteří za jízdy drží v ruce mobilní telefon. Nevěnování se řízení je při tom jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod.

Reklama

„Za letošní rok policisté evidují už 1418 těchto případů, zatímco v roce loňském jich bylo za srovnatelné období jen 557,” říká Magdalena Vlčková z královéhradecké krajské policie.

Telefonování za volantem patří mezi přestupky označené jako „Nevěnování se řízení”. A právě tento prohřešek velmi často způsobuje nehody.  

„Jen v roce 2018 se na území našeho kraje stalo 5074 dopravních nehod, které byly ve většině případů zapříčiněny nevěnováním se řízení,” informuje Vlčková. 

Řidič, kteří se plně nevěnují řízení, jsou nebezpeční sobě i okolí. Policisté se proto na ně při dopravních kontrolách zaměřují. Hříšníky s telefonem u ucha jsou schopní odhalit až na vzdálenost 800 metrů pomocí monokulárního dalekohledu. 

„Předsunuté hlídky pak o zjištěných přestupcích informují kontrolní stanoviště, na nichž policisté auta bezpečně zastavují. Policisté ale také používají fotoaparáty či kamery,” dodává Magdalena Vlčková. 

Za držení mobilního telefonu či jiného hovorového zařízení vyfasuje řidič dva trestné body a na místě mu hrozí pokuta až 1000 korun, ve správním řízení od 1500 do 2500 korun.

Foto: ilustrační 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu