Reklama

Jak žila Božena Němcová? Unikátní pohled nabízí Červený Kostelec

Červený Kostelec – Zámek v Ratibořicích a Staré Bělidlo možná znáte. Víte ale, že o pár kilometrů dál v Červeném Kostelci si můžete prohlédnout dům, kam se odstěhovala Božena Němcová se svým chotěm? Známá spisovatelka sice žila později na mnoha dalších místech, ale domek v Kostelci je jediný v republice, kde se můžete podívat, jak bydlela.


Reklama

V Červeném Kostelci se Božena Němcová příliš dlouho nezdržela, s manželem zde strávila osm měsíců. Život malého města a jeho obyvatel na ni však zapůsobil tak výrazně, že ho s laskavostí dobré pozorovatelky zachytila v povídce Chudí lidé. Domek ukazuje, jak zde její život vypadal.

„Tento domek jako jediný z těch, kde Božena Němcová během svého putování po Česku pobývala, ukazuje poměry, v jakých žila,” říká Ota Hepnar, průvodce v Domku Boženy Němcové.

Při prohlídce se dozvíte řadu příběhu, které zde mladičká Božena prožila. „Stávala u okna, a protože se jí stýskalo, tak často vzpomínala, jak chodívala jednou až dvakrát pěšky do Ratibořic,” vypráví Hepnar.

V domě ale nebydleli mladí Němcovi sami. Dole bydlel pán domácí Hůlek a manželům patřila světnička v horním patře. Prohlédnout si zde můžete například i úplně původní kamna.

Pro návštěvníky je připravený bohatý program. Slavné pohádky Boženy Němcové si mohou připomenout ve sklepení nebo na zahradě při představení pro děti. Sezónu zahájí domek v květnu i s novou expozicí o kosteleckém výtvarníkovi Jindřichu Křečkovi-Jitušovi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu