Reklama

Lupič obden vykradl jedno auto. Cennosti vybral za pár minut

Hradec Králové – Zatím 28 loupeží a z toho polovinu v Královéhradeckém kraji prokázali policisté 43letému muži z Prahy, kterého zadrželi ve středu po intenzivním pátrání. Případů bude ale pravděpodobně více. Pachatel se zaměřoval na osobní automobily a cennosti v něm, k jejich ukradení mu stačilo vždy pár minut.

Reklama

„Muž krádeže prováděl vždy stejným způsobem. Vyhlédl si zaparkované vozidlo převážně u restaurací, rozbil okénko u jedněch z dveří a vzal vše, co bylo umístěno na sedačkách a mělo nějakou hodnotu,” sdělila mluvčí policie Iva Kormošová.

Policisté zatím muži prokázali 28 případů vloupání do aut, které provedl po celé České republice během jednoho a půl měsíce. Z tohoto počtu připadá 11 případů na Hradecko a tři na Jičínsko. Další pravděpodobně během vyšetřování přibudou.

Na vyloupení auta nepotřeboval lupič moc času. Poškození v některých případech vypověděli, že auto nechali stát bez dozoru maximálně pět minut. Během nich přišli o tašky s doklady, penězi a platebními kartami, o notebooky, telefony či fotoaparáty. V několika případech stihl muž platební karty před zablokováním zneužít.

23 záznamů za majetkovou trestnou činnost

„Škoda, kterou způsobil na odcizených věcech a poškozením aut, je vyčíslena na téměř půl milionu korun,” uvedla mluvčí.

Největší úlovek se lupiči podařil v Karlových Varech v polovině prosince, kdy z jednoho vozidla odcizil věci za takřka 85 tisíc korun.

Klec spadla tuto středu, kdy policisté muže po intenzivním pátrání zadrželi v místě jeho bydliště. K dopadení jim pomohly i kamerové záznamy. Z nich zjistili, že v okolí míst, kde k vloupáním došlo, se pohybovala stejná auta, která řídil jeden člověk.

Ukázalo se také, že jde o zkušeného recidivistu, který má v rejstříku trestů 23 záznamů za majetkovou trestnou činnost. Před třemi roky si odseděl trest na 2,5 roku.

„Muž je nyní obviněn z trestných činů krádež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření platebního prostředku, za což mu hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let,” dodala Kormošová.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu