Reklama

Stipendia pro mediky za 5,5 milionu. Aby neodcházeli pryč

Královéhradecký kraj – Se zajištěním lékařského personálu v lůžkových zařízeních na území Královéhradeckého kraje pomáhá Zdravotnický nadační fond prostřednictvím stipendií již od roku 2015. Pro rok 2019 žádá z krajského rozpočtu podporu ve výši 5,5 milionu korun.

Reklama

„Díky našim stipendijním programům jsme schopni alespoň částečně stabilizovat personální situaci v krajských i ostatních lůžkových zdravotnických zařízeních a dosáhnout zlepšení kvality poskytovaných zdravotních služeb,“ říká Aleš Cabicar, náměstek hejtmana pro zdravotnictví a předseda správní rady fondu.

Stipendia kraj vyplácí studentům, kteří po absolvování lékařské fakulty nastoupí do specializačního vzdělávání v některém z 15 vybraných nejpotřebnějších oborů, mezi něž patří například pediatrie, vnitřní lékařství nebo anesteziologie a intenzivní medicína.

Jeden student může získat stipendium ve výši 100 tisíc korun, v případě oborů s akutním nedostatkem lékařů až 150 tisíc korun. Studenti se zavazují pracovat na daném místě minimálně 36 měsíců nepřetržitě. Tímto způsobem se již podařilo pro práci v kraji získat více než 60 mladých lékařů.

Fond aktuálně žádá kraj o 5,5 milionu korun, které v plné výši použije na výplatu stipendií. Program pro aktuální akademický rok fond vyhlásí koncem března, otevřen bude do konce dubna. Podané žádosti následně vyhodnotí a stipendia vyplatí v průběhu května a června. Poskytnutí dotace musí schválit krajské zastupitelstvo na svém březnovém zasedání.

Foto: ilustrační

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu