Reklama

Hradečtí strážníci pomohli defibrilátorem zachránit lidský život

Hradec Králové – Opět se ukázalo, jak je důležité, že strážníci mají ve výbavě služebního vozu automatický externí defibrilátor (AED). V Hradci Králové pomohl včera dopoledne zachránit muže, kterého postihla zástava srdce.

Reklama

Strážníci hradecké městské policie přijali ve čtvrtek krátce před půl desátou výzvu KISS SHARP pro takzvané First Respondery. Jde o aplikaci, která je v podobných případech schopná zajistit odbornou první pomoc dříve, než se na místo dostanou zdravotničtí záchranáři.

Policisté byli na místě během minuty od přijetí výzvy. V tu chvíli už jeden ze svědků prováděl nepřímou srdeční masáž.

Strážníci ho vystřídali, jeden pokračoval v masáži, druhý bezvládného muže připojil k AED. Přístroj vyhodnotil, že muž má zástavu srdce a doporučil výboj. Po výboji hlídka dál pokračovala v nepřímé masáži srdce,” popsala Eva Kněžourová, tisková mluvčí policie.

V tu chvíli už na místo dorazila záchranná služba, která si pacienta převzala do své péče. Díky včasně poskytnuté první pomoci se podařilo muže zachránit.

„Oblastní ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje vyjádřil poděkování strážníkům Jaroslavu Matouškovi, Davidu Špičkovi a Davidu Bydžovskému za poskytnutí první pomoci a zdůraznil, že jejich postup na místě byl zásadní pro záchranu života,” dodala Kněžourová.

KISS SHARP

KISS SHARP je mobilní aplikace, která v podobných případech automaticky vyhledá nejbližší aktivní First respondery, tedy registrované poskytovatele první pomoci, a upozorní je na zásah v jejich okolí.

Záleží vždy na jejich dobrovolném zvážení, zda výzvu přijmou. Pokud ano, aplikace je automaticky začne navigovat k pacientovi. O přijetí výzvy je zároveň informován dispečink, který o blížící se pomoci podává zprávu i volajícímu na tísňovou linku.

Jednou z hlavních výhod tohoto systému je, že po prvotním nastavení funguje automaticky a sám odesílá data do aplikace, aniž by přidělával práci operátorům tísňové linky 155. Těm naopak odpadá nutnost manuálně vyhledávat nejbližšího First respondera a ušetřený čas mohou věnovat kvalitnímu vedení telefonicky asistované neodkladné resuscitace.

Každý First Responder si v aplikaci může nastavit, jaké zdravotnické vybavení má aktuálně k dispozici a jaký způsob dopravy na místo události v danou chvíli zvolí. Tím zároveň sám definuje okruh, ve kterém jej systém na události upozorňuje.

Foto: Městská policie Hradec Králové

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu