Reklama

FOTO: Záchranáři s vrtulníkem cvičně tahali z vody tonoucího

Hradec Králové – Zdravotničtí záchranáři a hasiči společně cvičili co nejrychlejší záchranu tonoucího, pod kterým se propadl led. Jednou z nejrychlejších metod záchrany je využití vrtulníku letecké záchranné služby. Do ledové vody se cvičně propadli figuranti na slepém rameni řeky Labe v Hradci Králové.

Reklama

Záchranáři a hasiči společně nacvičovali postup záchrany za využití podvěsu pod vrtulníkem a také ladili komunikaci mezi posádkou vrtulníku a leteckým záchranářem.

„Celý zásah totiž musí načasovat tak, aby byl podchlazený a vyčerpaný tonoucí co nejméně ohrožován rotorovým vírem vrtulníku,” uvedla Martina Götzová, tisková mluvčí hasičů.

V praxi to znamená rychlý přílet vrtulníku s jeho následným „zavisením” v bezpečné výšce nad postiženým. V průběhu tohoto manévru k tonoucímu z paluby slaňuje hasič, který jej zajišťuje speciálním postrojem.

Po připevnění postroje oběti k lanu následuje rychlé vyproštění z vody na břeh. Koordinaci celého manévru má na starosti letecký zdravotnický záchranář v roli navigátora a vysazovače.

„Královéhradecká letecká záchranná služba takto v loňském roce zasahovala například při záchraně bruslařů na Rozkoši nebo muže na jednom z rybníků na Královéhradecku,” sdělil tiskový mluvčí záchranky Ivo Novák.

Jak se bezpečně pohybovat na ledu a jaká je první pomoc při propadnutí do zmrzlé vody?

  • Nevstupujeme na led o tloušťce menší než 12 cm v případě stojatých vod. U řek musí být led ještě silnější.
  • Pokud začne led křupat nebo praskat, ihned si lehneme na břicho a vrátíme se zpět tou samou cestou, kterou jsme po ledě šli.
  • Po ledové ploše se nepohybujeme ve skupinách a mezi jednotlivci by měla být udržována vzdálenost asi 5 m.
  • Bereme si s sebou záchranné pomůcky tzv. Ice Picks (ledové bodce) – krátké kovové hroty s rukojetí, pomocí kterých se můžeme dostat z vody sami.
  • Nosíme oděvy z umělých vláken (tzv. funkční prádlo), které v případě propadnutí se do vody nenasakuje vodu jako přírodní materiály (bavlna, vlna).
  • Pokud dojde k proboření ledu, je nezbytné dbát na vlastní bezpečnost a zvážit riziko vyplývající z případné amatérské záchranné akce. Vždy je nezbytné ihned aktivovat IZS prostřednictvím tísňových linek.
  • První pomoc člověku, vyproštěnému z ledové vody, spočívá především v zajištění tepelného komfortu. Pokud je oběť při vědomí, je na místě opatrné vysvlečení mokrých svršků a převlečení do suchého oblečení.
  • Máme-li po ruce např. autolékárničku, můžeme postiženého zabalit do termoizolační fólie.
  • U nemocných v bezvědomí je nutné zkontrolovat základní životní funkce a v případě potřeby ihned zahájit neodkladnou resuscitaci.
  • S první pomocí pomohou volajícím na tísňovou linku 155 zdravotničtí operátoři, kteří v těchto případech zůstávají s volajícím v kontaktu až do příjezdu výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu