Reklama

Kolik se v Hradci Králové prodá vánočních stromků?

Hradec Králové – Už za 11 dní začínají Vánoce, k nimž neodmyslitelně patří i vánoční stromeček. Jejich prodej je v těchto dnech v plném proudu. Jaká je jejich letošní cena a jak se lesníci brání proti zlodějům?


Reklama

Městské lesy prodávají vánoční stromečky už od 1. prosince, a to na dvou místech – v hájovně U Zeleného sloupku v Novém Hradci a v hájovně Marokánka nedaleko Krňovic. V nabídce mají pět druhů.

„Maximální cena zhruba 500 korun je u jedle, která roste nejdéle, přibližně 12 let. Smrček vyjde na 220 korun a borovička na 250, mezitím je stříbrný smrček a černá borovice za přibližně 350 korun,” přibližuje ceník Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové.

V Hradci se očekává prodej 20 tisíc stromů. Městské lesy jich prodají zhruba tři tisíce, zbytek zajistí ostatní prodejci v nákupních zónách.

Stromy v lese se potírají barvou

Předvánoční čas není jen o radosti, pořádně znepříjemnit je umí zloději. Řada z nich se do lesů vydává s pilkou a stromek si opatřují na vlastní pěst. Tento nešvar není tolik záležitostí města, jako spíš přilehlých vesnic.

„Je to taková tradice a adrenalin. Lidé na vesnicích byli zvyklí si ten stromek vždycky uříznout sami,” dodává Milan Zerzán. Ačkoliv jde o tu nejlevnější variantu, jak si obstarat stromek, nakonec byste stejně mohli litovat.

„S lesníky máme spolupráci takovou, že se stromečky znehodnocují, takže buď jsou ošklivé, protože jim chybí nějaká větvička, nebo se potírají speciální barvou, která se doma rozvine do nepříjemného pachu,” varuje tisková mluvčí městské policie Eva Kněžourová.

Aby vám stromeček vydržel co nejdéle krásný, měli byste ho ponořit do nádobky s vodou, kterou budete průběžně doplňovat. Strom se vám za to odvděčí krásně provoněnou domácností po celý vánoční čas. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu