Reklama

Silničářům začal boj se sněhem. Na údržbu jdou desítky milionů

východní Čechy – Zima už sice oficiálně dávno začala, na silnicích jsme ji ale zatím pořádně nepocítili. Každopádně silničáři jsou na přívaly sněhu řádně připravení, a to jak v Pardubickém, tak v Královéhradeckém kraji. Cestáři mají ze zákona stanoveno, dokdy musí silnice uvést znovu do provozu. Je to podle důležitosti silnice. Nejpozději ale do uplynutí 12 hodin. Více informací se dozvíte v reportáži Východočeské televize V1.


Reklama

V Pardubickém kraji se o silnice I. třídy stará Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), silnice II. a III. třídy obhospodařuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk).

„Naše dispečinky řeší problémy se sjízdností pouze na silnicích II. a III. tříd, tedy silnicích v majetku Pardubického kraje,” řekl provozní ředitel silničářů Marian Cvrkal.

Organizace tak zajišťuje správu 3123 kilometrů silnic. Neudržuje se zhruba 125 kilometrů, kde by práce byly neefektivní a náročné.

Silničáři mají ve skladech dostatek posypového materiálu, který by měl stačit na středně tvrdou zimu. Pohotovost drží už od prvního listopadu, ale ty největší mrazy by měly teprve přijít.

V sousedním Královéhradeckém kraji mají na starost ještě o pár set kilometrů silnic více. „Předpokládáme, že nás zimní údržba bude stát zhruba 180 milionů korun. Dohromady spravujeme přibližně 3700 kilometrů silnic, neudržujeme jen asi 215 kilometrů,” uvedl náměstek hejtmana Martin Červíček.

I tady se silničáři museli předzásobit dostatkem invertního materiálu. Sklady musí být plné ještě před prvním posypovým dnem. „Kapacity máme naplněné asi na 85 procent,” poznamenal Jiří Brandejs, ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Cestáři v případě sněhové kalamity zprovozňují silnice podle jejich důležitosti. Ze zákona ale musí stihnout všechny úseky zprůjezdnit nejpozději za 12 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu