Reklama

Svinarský most se do konce roku neotevře. Práce komplikuje počasí

Hradec Králové – Dlouho to vypadalo nadejně, ale řidiči se nakonec přes nový Svinarský most v roce 2018 neprojedou. Práce se kvůli nepříznivému počasí určitě protáhnou. Kompletní otevření je plánováno na květen příštího roku.

Reklama

Za ideálních podmínek plánovali stavitelé most částečně zprovoznit už do konce roku 2018. Práce ve Svinarech však začaly oproti předpokladům o měsíc později a s blížícím se závěrem roku se proti dělníkům a technologiím postavilo počasí.

Mým velkým přáním bylo, abychom, byť v omezeném rozsahu, mohli provoz na mostě zahájit ještě před koncem tohoto roku. Bohužel počasí naplánovat nelze, ale kvalita provedené stavby a s tím spojená její následná životnost a bezpečnost splněna být musí,” upozornil Martin Červíček, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje.

Práce komplikují především vlhkost, déšť a kolísavé teploty. Od poloviny listopadu nastaly klimatické podmínky znemožňující dokončit zbývající práce na mostě v požadované kvalitě. 

„Po celou dobu jsme pracovali naplno dle harmonogramu, bohužel nepředvídatelné klimatické podmínky aktuálně znemožňují další postup prací v odpovídající kvalitě, ke které jsme smluvně zavázáni,“ uvedl Zdeněk Roušar ze společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice, která stavbu zajišťuje.

Kompletní práce na novém mostu by měly dle harmonogramu trvat 55 týdnů, tedy něco málo přes rok. V tuto chvíli mají dělníci za sebou přibližně sedm měsíců. Pokud se počasí do 17. prosince neumoudří, stavební práce se přes zimu přeruší. „Nedávám plané sliby, ale zprovoznění mostu v plné míře od května roku 2019 slíbit mohu,” dodal Červíček.

Přes zimu bude v provozu provizorní lávka pro pěší. Na stavbu mostu ve Svinarech v květnu příštího roku naváže zahájení rekonstrukcí silnic v Malšově Lhotě a Krňovicích.

Foto: Královéhradecký kraj

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu