Reklama

Finále Hradeckého hudebního fóra jako boj za lidská práva

Hradec Králové – Skončilo letošní Hradecké hudební fórum. Tématem posledního koncertu bylo porušování lidských práv. Hradecká filharmonie pod vedením Kaspara Zehndera odehrála skladby Tigrana Mansurjana, Giji Kančeliho a Michaela Gandolfiho. Hostovala varhanice Katta.


Reklama

Konec vždycky korunuje dílo. Pro poslední koncert z cyklu Hradeckého hudebního fóra si tedy Hradecká filharmonie připravila něco mimořádného.

„Hrajeme soudobou hudbu, to je pro náš festival typické. Tím pádem i témata jsou soudobá. Není všude na světě ještě klid, jak bychom toužili,” řekl Marek Hrubecký, dramaturg královéhradecké filharmonie.

Skladbu Angels of Sorrow věnoval gruzínský skladatel Gija Kančeli obětem Putinova režimu. Včetně novinářky Anny Politkovské a oligarchy Michaila Chodorkovského.

Závažné je i podle názvu téma Čtyř vážných zpěvů Tigrana Mansurjana. Popisuje největší tragédii moderních dějin Kavkazu. „Před několika málo lety se připomínalo sté výročí arménské genocidy,” poznamenal Hrubecký.

Tu také připomínala varhanní symfonie Ascending Light od Michaela Gandolfiho. Dirigoval ji světoznámý švýcarský dirigent Kaspar Zehnder. „Od tohoto září jsem zdejším šéfdirigentem, takže sem jezdím aspoň jednou za měsíc,” řekl Zehnder.

Varhanice, zpěvačka, skladatelka a také neteř Pavly Tomicové Katta si ho nemůže vynachválit. „Kaspar je úžasný dirigent. Skvěle se mi s ním spolupracovalo,” vyznala se. Oblíbená éterická hudebnice se do Hradce Králové brzy vrátí. „Osmého v sobotu jako host na koncertě Hradišťanu,” zve Katta.

Jedná se o mimořádný adventní koncert. Začne 8. prosince v 19 hodin. V tuto chvíli je volných pouze několik posledních lístků, s případnou návštěvou filharmonie proto raději neváhejte.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu