Reklama

K čemu nám slouží SMART technologie?

​Hradec Králové – Tři zásadní témata měla konference zaměřená na SMART technologie, kterou hostilo Technologické centrum v Hradci Králové. Hovořilo se o tom, co vůbec SMART technologie jsou, kde už se úspěšně aplikují a v neposlední řadě také o způsobu, jak SMART řešení přivést k životu.

Reklama

Být chytrým městem se snaží v Hradci Králové. Podle slov Karla Víta, vedoucího odboru strategického plánovaní a projektového řízení na magistrátu, je důležitým krokem úřad, který jako chytrý vnímají především občané. Hradec také myslí na technické vzdělávání, a proto do škol za tímto účelem investoval 100 milionů korun.

Konference se zúčastnili také zástupci energetické společnosti Innogy a hovořili například o sdílení elektromobilů, což může být do budoucna vyhledávaným nástrojem řady firem. Zaměstnanci využívají mobilní aplikaci, pomocí které si automobily rezervují a mohou si ho v kalendáři přidat i jako hosta na jednání.

Za současných podmínek to pro energetické společnosti není zcela zisková oblast, ale jedná se o první krok určitým směrem, kterým bychom se časem mohli vydat. Do budoucna je podle Pavla Tomíčka důležité, aby developeři, kteří stavějí nové obytné domy, projektovali parkoviště s vědomím, že se místa mohou později přeměnit na dobíjecí stanice pro elektromobily.

Částečnou souvislost s parkováním aut má i zajímavá myšlenka, kterou představil Rostislav Rajda ze společnosti Innogy. Podle něj by se napájení veřejného osvětlení mohlo využít i přes den, kdy lampy nesvítí, a to třeba pro senzory na parkování, meteostanice, WiFi routery nebo nabíjení elektrokol. Apeloval také na to, že i v současné době SMART technologií je nejdůležitější selský rozum.

Proděkan Fakulty informatiky a managementu na Univerzitě Hradec Králové Ondřej Krejcar zdůraznil, že SMART technologie musí být mezi sebou propojené, aby uživateli přinesly užitek. Jako příklad uvedl optimalizaci dopravního světelného systému ve Zlíně, který zlepšuje průjezdnost městem. Kvitovala se také možnost zakoupení jízdenky ve vozech MHD za pomoci platební karty.

Příklad z praxe, kdy SMART řešení pomáhá šetřit výrazné finanční prostředky, uvedl starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím. Ve městě mají problém s únikem vody, polovina se jí ztratí dřív, než doputuje do domácností. Za čtyři roky se jim podařilo snížit úbytek ze 60 na 50 %, přesto se stále ani zdaleka neblíží běžnému stavu v České republice, který je přibližně 20 %. Pro město to znamená roční ztrátu 5–7 milionů korun. Investice do chytrých řešení ve výši 2 milionů korun se tak Dvoru Králové postupně vrací.

V závěrečné diskuzi se účastníci shodli na tom, že důležitá je především osvěta a informovanost veřejnosti. Konkrétně to znamená, že když město například ušetří peníze díky úspoře energií, mělo by občanům také říct, k čemu finance místo toho využije.

Foto: ilustrační/innogy.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Hradecko

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu